Blog Met het reserveringscontract en het aanbetalingscontract (Arras) kun je je belang in een onroerend g

Met het reserveringscontract en het aanbetalingscontract (Arras) kun je je belang in een onroerend g

Het reserveringscontract en het aanbetalingscontract (Arras) maken het mogelijk om het belang in een woning te formaliseren terwijl de formaliteiten worden uitgevoerd zonder het risico dat een andere koper de woning verwerft.

 

Het doel van het reserveringscontract en het aanbetalingscontract (Arras) is om de aan- en verkoop van de woning te garanderen, normaal gesproken gedurende de tijd die de koper nodig heeft om zijn huidige woning te verkopen of een hypothecaire lening te verkrijgen.

 

Deze documenten bevatten meestal een aantal belangrijke punten waaraan moet worden voldaan. Dit is de basisinformatie in de meeste modellen van deze contracten:  

 

·       De maximale termijn voor het ondertekenen van de akte

·       Het bedrag van de aanbetaling, dat, hoewel het moet worden overeengekomen tussen de partijen, meestal overeenkomt met een bedrag variërend van 1% tot 5% van de prijs van de woning.

·       De betalingsprocedure

·       De namen en persoonlijke gegevens van zowel de koper als de verkoper.

·       De beschrijving van de woning. Eventuele aangrenzende eigendommen, zoals opslagruimten of parkeerplaatsen, moeten ook worden vermeld.

·       De kadastrale referentie van het eigendom

·       Het certificaat van eventuele lasten of bezwaringen op de woning

·       De annuleringsvoorwaarden

Voor- en nadelen van het woningreserveringscontract en het aanbetalingscontract

Een van de belangrijkste voordelen van deze overeenkomsten is de zekerheid die ze zowel de koper als de verkoper geven dat de transactie zal worden geformaliseerd.

Voor de koper is het zeker dat hij zijn woning in bezit krijgt binnen de vastgestelde tijd en voor de prijs die is overeengekomen in het reserveringscontract. Voor de verkoper is het een garantie hoeveel geld hij zal ontvangen en bepaalt wanneer hij het huis moet overdragen.

Wat de nadelen betreft, is het belangrijkste dat geen van beide partijen zich uit het contract kan terugtrekken als het eenmaal is ondertekend. Het is daarom essentieel dat de koper zich er vóór ondertekening van vergewist dat hij de financiering krijgt die hij nodig heeft. Bovendien verliest de verkoper de kans om iemand te vinden die meer wil betalen of om het huis te houden als hij van gedachten verandert.

Wat is een contract onder eigendomsvoorbehoud?

Een reserveringscontract is een document waarmee de koper het huis reserveert in ruil voor de betaling van een som geld, bekend als 'de aanbetaling', die vervolgens wordt afgetrokken van de prijs van het huis. Zodra de vastgestelde termijn is verstreken, verplicht de verkoper zich om de woning over te dragen.

Hoeveel geld wordt er gegeven om een woning te reserveren?

Het reserveringsbedrag wordt vastgesteld op basis van de verkoopprijs. Hoewel het geen vast bedrag is, ligt het meestal tussen 1% en 5% van de totale prijs van de woning. Als je bijvoorbeeld een huis ter waarde van 250.000 euro wilt reserveren, moet je tussen 2.500 en 12.500 euro aan de verkoper betalen. Deze betaling is geen extra betaling, maar wordt afgetrokken van de uiteindelijke prijs van het huis. 

Houd er rekening mee dat de clausules in het contract bindend zijn voor beide partijen en de basis vormen voor het latere koopcontract.

Wat is een aanbetalingscontract (Arras)?

Het aanbetalingscontract wordt ook ondertekend om de aankoop van de woning te garanderen en afhankelijk van de prijs wordt er ook een aanbetaling gedaan. Normaal gesproken wordt 10% van de waarde van de woning als aanbetaling betaald. Om door te gaan met het vorige voorbeeld, voor een huis van 250.000 euro zou de koper 25.000 euro moeten betalen. Vergeet echter niet dat het aanbetalingscontract een volledig vrije overeenkomst is, dus de bedragen kunnen variëren afhankelijk van de overeenstemming tussen de partijen die betrokken zijn bij de verkoop.

Er zijn drie verschillende soorten aanbetalingscontract die verschillende verplichtingen en rechten met zich meebrengen:

 

·       Bevestigend aanbetalingscontract: Dit heeft dezelfde gevolgen als het contract met eigendomsvoorbehoud. Als een van de partijen zich niet aan het contract houdt, kan er een wettelijke schadeclaim worden ingediend. Als de koper spijt heeft, verliest hij de aanbetaling; als het de verkoper is, moet hij het dubbele bedrag terugbetalen.

·       Boetebetaling: Dit houdt een verplichting in om te kopen en te verkopen, maar deze kan worden verbroken; als de koper dit doet, verliest hij het betaalde geld; als het de verkoper is, moet hij het dubbele van het bedrag van de aanbetaling terugbetalen. Dit model wordt het meest gebruikt.

·       Boete Deposito':. Het werkt op dezelfde manier als het vorige contract, maar bij dit contract kan bovendien de nakoming van het contract worden geëist, zodat de koper zich niet uit de overeenkomst kan terugtrekken.

Contract onder voorbehoud of aanbetaling: verschillen

Het contract van voorbehoud van eigendom kan, in tegenstelling tot het contract van aanbetaling, niet worden geannuleerd, tenzij de clausules van het contract oorzaken voor annulering bevatten en deze zijn vervuld. Kortom, beide partijen gaan akkoord met de koop en verkoop van de woning, zonder de mogelijkheid om zich terug te trekken.

Het aanbetalingscontract biedt de mogelijkheid om het huis te reserveren en vervolgens het contract te beëindigen als er een vergoeding wordt betaald. Het kan heel nuttig zijn als er twijfels zijn over het verstrekken van een hypotheek. Er is echter ook het risico dat de verkoper een betere koper vindt of dat de verkoper er uiteindelijk spijt van krijgt.

 Het belangrijkste verschil is dat in het contract onder eigendomsvoorbehoud beide partijen het eens zijn over de koop en verkoop van het onroerend goed, zonder de mogelijkheid om terug te komen op het contract.

Het aanbetalingscontract is opgenomen in het Burgerlijk Wetboek, maar het contract onder eigendomsvoorbehoud kent geen vaste regeling. Daarom is het aanbetalingscontract juridisch gezien veiliger en als het wordt geschonden, hangt de uitspraak af van de desbetreffende rechter.

 Het is echter raadzaam om professioneel advies in te winnen van een betrouwbare expert, die alle vragen kan beantwoorden en kan adviseren over wat het beste is voor elke specifieke economische situatie.